Monday, 16 November 2015

Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας

Eίμαστε ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, με στόχο τη διάδοση και την προώθηση της ορεινής ποδηλασίας, καθώς και τη διάνοιξη και συντήρηση αειφόρων ποδηλατικών μονοπατιών, με σημείο αναφοράς τον ποδηλάτη, το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση.

Με την δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης μόνο θετικά μπορούμε να έχουμε και να ελπίζουμε.Δεν είναι μόνο μια δραστήρια ένωση .Βρίσκεται πίσω από πολλά "project " και αμέτρητες δράσης.
Σταυρός Θεσσαλονίκης
ΤΝΤ Trail Συντήρηση Καλύβια Αττικής
Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

Πρέπει να καταλάβουμε πως ενωμένοι και υπό την αιγίδα- καθοδήγηση της ΕΕΟΠ θα μπορούμε να δημιουργούμε μονοπάτια ΝΟΜΙΜΑ , εναρμονισμένα με την φύση αλλά και την τοπική κοινωνία!Για όλα υπάρχει σωστός τρόπος .Πολλές φορές βρίσκουμε τα μονοπάτια μας κατεστραμμένα. Είτε από την φύση την ίδια είτε και από ανθρώπινη παρέμβαση .Σιγά σιγά πρέπει  να ακολουθήσουμε το παράδειγμα όλων των ανθρώπων του εξωτερικού ,που έχουν το ίδιο πάθος αλλά με σωστές μεθόδους και βήματα είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς .Έχουμε και εμείς μια ένωση που ασχολείται με αυτά τα θέματα ,μπορούμε να ενημερωθούμε και έπειτα από συνεννόηση να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας (μια καινούρια διαδρομή ή και απλά μια συντήρηση  ενός ήδη υπάρχοντος μονοπατιού ) .
Χάραξη ποδηλατικού πάρκου στην Πιερία ,Σχεδιασμός βάση των οδηγιών και τις υπαγορεύσεις της Διεθνούς και τις Ελληνικής Ένωσης Ορεινής Ποδηλασίας .
Πάρνηθα

Ποια είναι η  Φιλοσοφία της Ε.Ε.Ο.Π  στην κατασκευή μονοπατιών 
Η ανάδειξη των δραστηριοτήτων κοντά στην φύση είναι σημαντική για την εξασφάλιση της χρήσης των ελευθέρων χώρων στο μέλλον. Εάν οι άνθρωποι επισκέπτονται και απολαμβάνουν την φύση, θα την αγαπήσουν περισσότερο και θα συμβάλουν στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας υποστηρίζει την ανάπτυξη και κατασκευή μονοπατιών που ενθαρύνουν τον κόσμο να βγει έξω και να απολαύσει την φύση χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο οικοσύστημα. Η Ε.Ε.Ο.Π. επίσης προωθεί τεχνικές αειφόρου κατασκευές ορεινών ποδηλατοδρόμων οπού κατασκευάζονται μονοπάτια που αντέχουν στην διάβρωση, δίνουν στους ποδηλάτες τις εμπειρίες που αναζητούν από αυτά και μειώνουν την αντιπαράθεση που προκύπτει μεταξύ των χρηστών. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές προέρχονται από την αρχαιότητα και όλη την πορεία της ιστορίας του ανθρώπου, προσαρμοσμένες όμως στις ανάγκες των ποδηλατών ορεινής ποδηλασίας.
Τι είναι ένας αειφόρος ορεινός ποδηλατοδρόμος η αειφόρο μονοπάτι;
Η λέξη αειφόρος χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι ένα αειφόρο μονοπάτι πρέπει:
– Να αντέχει και να υποστηρίζει την τωρινή και μελλοντική χρήση με το δυνατό λιγότερο αντίκτυπο στο οικοσύστημα.
– Να επιτρέπει την ελάχιστη δυνατή απώλεια και μετακίνηση του εδάφους-χώματος αφήνοντας την χλωρίδα να επεκταθεί
– Να μπορεί να κάνει ήπιες επεμβάσεις όπως το κλάδεμα η και η απομάκρυνση συγκεκριμένων φυτών για την σωστή συντήρηση
– Να μην ενοχλεί και να μην επηρεάζει την πανίδα
– Να είναι ανεκτικό με την παρούσα γενική χρήση αλλά επιτρέποντας μελλοντικά την συγκεκριμένη χρήση για την οποία σχεδιάστηκε
– Να χρειάζεται ελάχιστο έως μηδενικό επανασχεδιασμό και ελάχιστη συντήρηση
Ο σωστός σχεδιασμός ενός μονοπατιού που αντέχει στην διάβρωση το κάνει διασκεδαστικό αλλά και να μην απαιτεί συνεχώς συντήρηση. Η μείωση της ανάγκης για συντήρηση είναι κρίσιμη. Οι <<ιδιοκτήτες>> (Κράτος, ιδιώτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους δασικές περιοχές) δεν έχουν τον χρόνο, τα χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό να συντηρούν διαρκώς κάθε μονοπάτι που είναι στην δικαιοδοσία τους. Ούτε όμως οι ποδηλάτες, οι εθελοντές αλλά και άλλοι χρηστές μπορούν συνεχώς να συντηρούν. Όσο λιγότερος χρόνος, εργατικό δυναμικό και χρήματα χρειάζονται για την συντήρηση τόσο περισσότερο το μονοπάτι θα παραμείνει ανοιχτό για ασφαλή χρήση από τους ποδηλάτες και τους χρηστές. Πετυχαίνοντας την ισορροπία μεταξύ πόρων και αναψυχής έχουμε το σωστό αποτέλεσμα ενός καλοσχεδιασμένου και καλοφτιαγμένου μονοπατιού.
Τα καλά και σωστά μονοπάτια είναι αειφόρα και ψυχαγωγικά. Τα κακός σχεδιασμένα μονοπάτια δεν είναι διασκεδάστηκα και καταναλώνουν πόρους τόσο σε χρήματα όσο και σε εργασία.
Μερικές ακόμα δράσεις ..
Σεμινάριο κατασκευής συντήρησης μονοπατιού Ωραιοκάστρου 
Κοπή Βασιλόπιτας 2014 Υμηττός
Κοπή Βασιλόπιτας 2015 ( Μονοπάτι ΕΕΟΠ )Υμηττός
1η Πανελλήνια Συνάντηση Ορεινής Ποδηλασίας .Πάρνηθα
Η Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας απαριθμεί ήδη πολλά μέλη ,αλλά πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια όλοι μας.Να γίνουμε μέλη και μάλιστα ενεργά .Να συμμετέχουμε ,να ενημερωνόμαστε αλλά και να ενημερώνουμε .Να θέτουμε ερωτήματα ,να βοηθάμε αλλά και να μας βοηθάνε.
Γίνε και εσύ μέλος της Ε.Ε.Ο.Π  εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.mtbhellas.gr/
Facebook : mtbhellas